Visa alla bilder

Nya Varvsallén 20B
Nya Varvet

Ljuvlig 4‑rumslägenhet i kulturhistorisk havsnära miljö
Denna vackra totalrenoverade lägenhet har högt i tak och består av tre större och ett mindre rum. Vardagsrummet har härlig utsikt över allén och ner mot hamninloppet. Två stora sovrum, varav Master bedroom med garderobsvägg. Ett ljust och vackert kök med köksingång och skafferi. Det finns även ett mindre rum som passar utmärkt som kontor eller gästrum. Intill den möblerbara hallen ligger ett fint helkaklat badrum med badkar och golvvärme. Lägenheten har tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare.

På Nya Varvsallén bor man i ett unikt kulturhistoriskt kvarter med bebyggelse från slutet av 1600-talet och framåt. Här finns tillgång till stora gräsmattor, fruktträdgårdar, tennisbana och lekplats.

Från Nya Varvet är det nära till såväl centrala Göteborg som salta bad. I närområdet finns skolor och förskolor, båtplatser, restauranger, livsmedelsaffärer, fiskbil, gym, café, bageri mm.

Ansvarig mäklare

Bo Wettergren

Bostadsfakta

Upplåtelseform: Bostadsrätt
Adress: Nya Varvsallén 20B
Avgift: 4980 kr/mån
Område: Nya Varvet
Byggnadsår: 1802
Rum: 4 rum och kök
Boarea / Biarea: 105 m²
Våning: 1
Pris: 5 450 000 kr

Visningstid:

Fredag 29 maj

Måndag 1 juni

Ring eller maila för bokning av visningstid

Interiör

Antal rum

4 rum

Boarea

105 kvm

Hall

Entrén utsmyckas av dubbla spegeldörrar. Hallen är möblerbar och har en klädkammare.

Badrum

Snyggt renoverat helkaklat badrum med golvvärme. Modernt badkar, kommod med handfat, WC, väggskåp samt handdukstork.

Vardagsrum

Stort lättmöblerat vardagsrum i fil - avskiljs från sovrummet med skjutdörrar i par. Två stora fönster med utsikt mot allén som leder ner mot vattnet. Parkettgolv som fortsätter in i det intilliggande sovrummet. Stuckatur.

Master Bedroom - Sovrum 1

Härligt sovrum med garderobsvägg anpassad så att en dubbelsäng passar in perfekt. Ett fönster mot allén.

Kök

Stort trivsamt kök med skafferi och köksingång. Här får runt 10 matgäster plats.

Sovrum 2

Rymligt sovrum med plats för dubbelsäng eller en enkelsäng och mängder med leksaker.

Gästrum/Kontor

Mellan sovrum 1 och 2 ligger ett mindre kontor/gästrum placerat.

Tvättstuga

Tvättmaskin och torktumlare samt linneskåp.

Lägenhet

Upplåtelseform

Bostadsrätt

Våning

1 av 3

Ekonomi

Pris: 5 450 000 kr
Avgift: 4 980 kr/mån Tillkommer 229 kr (Telia bredband fiber 100/100, TV Grundutbud Start och bredbandstelefoni).
Andel i föreningen: 11,068 %
Andel av årsavgift: 11,06813 %
Reparationsfond fn.: 0 kr

Driftskostnad

31 200 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 21600 kr
Försäkring: 2 628 kr
Övrigt: 6 972 kr
Beräknat antal personer: 3

Kommentar

I övrigt-posten ingår larmavgift 4224 kr/år samt bredband/kabel-TV och telefoni 2748 kr/år
I uppvärmningskostnaden ingår även hushållsel.
Bostaden har eget abonnemang för både hushållsel och uppvärmning (elpanna för vattenburen värme från 2009). Styrelsen arbetar idag med underlag för ombyggnad/uppgradering till bergvärme vilket planeras sänka lägenhetens (och husets) elkostnader.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Byggnad

Byggnadstyp

Flerfamiljshus

Energideklaration

Finns för närvarande inte

Övrigt

Se utförlig information från säljaren, under "Dokument".

Övriga byggnader

Egen inredd bod om ca 30 m² ingår.

Övrigt

I Nya Varvet bor, lever och står man på unik kulturhistorisk mark, vars atmosfär understryks av omgivningens bebyggelse från 1700- och tidigt 1800-tal som fortfarande karaktäriserar området.
Karl den tolfte lät bygga Nya Varvet år 1700, och den välbevarade miljön med byggnader, varv, hamn och parker är präglad av Kronans varv och marinens verksamhet som pågick här i mer än 200 år.
Under 1800-talet anlades lindallén som leder upp till huvudbyggnaden på Nya Varvsallén 20. Huset är högt och vackert beläget i parkområdet och från lägenheten har man vidsträckt utsikt över böljande gräsmattor och vackra träd ner mot Göteborgs hamn. Det är något visst med att se de stora fartygen sakta glida förbi medan kvällssolen färgar himlen rosa och lyser upp grannhusens fasader.
Föreningens fastighet ligger inom kommunens bevarandeprogram och är därmed utpekad som kulturhistoriskt värdefull. Närområdet utgör även riksintresse för kulturmiljövården.

Förråd
Lägenheten har väldigt gott om förrådsutrymmen. Utöver den egna boden finns i huset ett vindsförråd om ca. 15 kvm (med snedtak) och ett mindre förråd under trappan i yttre hallen som t.ex. rymmer barnvagn och arbetskläder m.m. Det finns även möjlighet att ställa sig i kö, både hos föreningen och samfälligheten, för hyra av ytterligare förråd vid behov.

Tillträde
Enligt överenskommelse

Närområde

Allmänt

Nya Varvet erbjuder den perfekta blandningen av historisk charm, närhet till city, gräs mellan tårna och solnedgång över hamninloppet. Området är en grön oas med stora gräsmattor, vackra träd, fågelsång och gott om plats för lek och rekreation. Det finns flera utsiktsplatser och en kortare promenad längs vattnet västerut leder till klipporna vid Tångudden.

Kommunikation

Knappt tvåhundra meter från bostaden finns busshållplats för linje 91. Vid spårvagnshållplatsen Nya Varvsallén stannar linje 11 året runt, och sommartid även linje 9. Till Järntorget tar det 15 minuter och spårvagnen tar mindre än 10 minuter till Saltholmen.
Med cykel tar man sig enkelt både västerut mot Saltholmen, eller österut längs med vattnet förbi Röda Sten in mot stan. Vid Klippans Färjeläge avgår Älvsnabben.

Närservice

I närheten finns flera förskolor och skolor. Nedanför allén ligger en förskola som drivs enligt Reggio Emilia-pedagogik och erbjuder barnen en fantastisk miljö med mycket engagerade pedagoger, fina lokaler och inspirerande utemiljöer. För de lite större barnen finns både Nya Varvets skola och Hagenskolan på promenadavstånd.

I området finns det mesta man behöver. Ett stenkast från bostaden ligger ICA Nära Nya Varvet med generösa öppettider, Vera och Ruths Delikatessaffär, Nya Varvets fiskaffär och restaurangen Portofino som serverar både lunch och á la carte och är välkänd för sina stenugnsbakade pizzor. Vid Kungssten finns fler restauranger, bageri, närservicebutiker, frisör, tandläkare och blomsteraffär. I närheten finns även Coop och Hemköp, apotek, gym, bra sushi-restaurang och vårdcentral med mycket god tillgänglighet och service för alla åldrar (Wästerläkarna). Ner mot vattnet finns även Malins Skafferi (restaurang, catering och festlokal) och Hotell Dockyard.

En vacker gång- och cykelväg längs med vattnet leder bort till Röda Sten och Klippan, där det finns restauranger, caféer, gym, babysim m.m.

Övrigt

Det finns för närvarande lediga båtplatser att hyra för både mindre och större båtar i Nya Varvets hamn, för mer info kontakta Källfelt Byggnads AB (http://www.kallfelt.se/nyheter/lediga-batplatser-pa-nya-varvet).

Förening

Namn

BRF Nya Varvet 6

Information

Bostadsrättsföreningen Brf Nya Varvet 6 registrerades 1984-11-22 och består av 1 flerbostadshus där byggnadens totalyta enligt taxeringsbeskedet är ca 1104 kvm, varav ca 880 utgör lägenhetsyta och ca 224 kvm utgör lokalyta.

Föreningen upplåter 9 lägenheter med bostadsrätt samt 8 lokaler med hyresrätt.
Föreningens tomtmark omfattar drygt 6600 kvm. Utöver den direkta tillgången till samfällighetens gemensamma grönområden har föreningen även en egen stor fruktträdgård (Överstens trädgård) som ligger öster om huvudbyggnaden. Trädgården har ett insynsskyddat läge inbäddad i grönska och här finns gott om utrymme och möjligheter för den trädgårdsintresserade. Det finns flera grupper med utemöbler och måltider i skuggan av något av fruktträden rekommenderas varmt. En biodlare har för närvarande två kupor i trädgården.
Föreningen är medlem i Nya Varvets Samfällighetsförening, som förvaltar ett område på ca. 3 hektar som innehåller ett välskött parkområde med fruktträdgårdar, lekplats, tennisbana, garage, parkeringsplatser och ekonomibyggnader m.m.
Samfälligheten förvaltar även det s.k. Båtmanstorpet i sluttningen upp mot Sjöberget. Båtmanstorpet är uppfört under slutet av 1600-talet och är med stor sannolikhet den äldsta bevarade träbyggnaden i Västra Frölunda.
Medlemmar i samfälligheten får använda tennisbanan och låna torpet utan kostnad. För mer information om området och dess historik, bildsamling m.m., se samfällighetens hemsida www.nyavarvet.com

Ekonomi

Det finns idag inga planerade avgiftshöjningar. Ombyggnad/uppgradering till bergvärme som nu diskuteras är tänkt att innebära höjning av avgift men sänkning av elkostnaderna, där totalresultatet blir sänkt kostnad.

Parkering

Förutom parkering som ingår i månadsavgiften finns även möjlighet att hyra parkeringsplats med laddstolpe för elbil inom föreningen (400:-/mån inklusive el för medlemmar). Föreningen har ett stort antal parkeringsplatser vid huvudbyggnaden och vid kortsidan av förrådslängan inklusive 6 st. platser för laddning av elbil. Inom samfälligheten finns även ett antal garageplatser (kölista).

Övrigt

Föreningen äger en ca 80 m lång ekonomibyggnad som uppfördes under tidigt 1800-tal som Wästra Wed-Boden. Här fanns under en period även stall. Under 2018 genomförde föreningen en omfattande renovering av hela byggnadens takkonstruktion tillsammans med bebyggelseantikvarie och med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen.
Här finns idag ett antal gemensamma utrymmen inklusive en nyrenoverad övernattningslägenhet med bastu, dusch och toalett, tvättstuga med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel, förråd för utemöbler och vinterförvaring av växter m.m., samt en gemensam snickarverkstad.
Tillgång till egna förråd ingår i månadsavgiften för föreningens medlemmar. Förråden/bodarna används till en rad olika syften inklusive t.ex. som cykelverkstad.
Föreningen hyr idag ut sju förråd och ett antal parkeringsplatser till externa hyresgäster. Detta omfattar även M (f.d. Sunfleet), som har en öppen poolbil stående hos föreningen. Föreningen är momsregistrerad och uthyrningsverksamheten ger ett bra tillskott till föreningens kassa (i nivå motsvarande mer än en ytterligare medlemsinbetalning per månad). I dagsläget är föreningens största lokal om ca 90kvm outhyrd och uppdelning/uthyrning av flera mindre förråd diskuteras.

Organisationsform / Typ

Bostadsrättsförening

Överlåtelseavgift

1 183 kr

Pantsättningsavgift

473 kr
Välkommen till Nya Varvsallén 20 B!

Välkommen till Nya Varvsallén 20 B!

Stort luftigt vardagsrum med utsikt mot allén

Stort luftigt vardagsrum med utsikt mot allén

Trivsamt kök med plats för många matgäster

Trivsamt kök med plats för många matgäster

Nya Varvsallén 20B - Planritning

Nya Varvsallén 20B - Planritning

Foto från Göteborgs Stadsmuseum

Foto från Göteborgs Stadsmuseum

Karta över området

Karta över området

Foto från Göteborgs Stadsmuseum

Foto från Göteborgs Stadsmuseum

Saltholmen

Saltholmen

Kungssten

Kungssten