Visa alla bilder

Fågelfängaregatan 16
Kungsladugård

Härlig villa från 20‑talet med två lägenheter samt inredd källare & garage
Ett alldeles ljuvligt hus, ett av de finaste i området, beläget på attraktiva och lugna Fågelfängaregatan i hjärtat av Kungsladugårds trivsamma villaområde.
Denna pärla har många varsamt bevarade ursprungsdetaljer och fina kvalitéer. Villan har stor potential och här får du ett boende med många möjligheter.
På entréplan finns en stor trerumslägenhet med kök och matsal, vardagsrum och ett sovrum. I det ljusa vardagsrummet, som har ett burspråk, finns en trivselhöjande öppen spis. Intill det rymliga köket ligger matsalen som rymmer riktigt stora sällskap. På övre plan ligger en trerumslägenhet med kök, två sovrum, vardagsrum och ett mysigt duschrum med fönsterkupa. I källaren finns två sovrum, kök, kombinerat duschrum/tvättstuga, matkällare samt förråd. Uppvuxen trädgård med blommor, fruktträd och många olika ätbara växter. På tomten finns ett garage samt parkeringsplats för en bil.
Ett stenkast bort finns mysiga butiker och matställen samt spårvagnen som tar dig till centrum, Saltholmen och Frölunda.

Ansvarig mäklare

Bo Wettergren

Bostadsfakta

Upplåtelseform: Friköpt
Adress: Fågelfängaregatan 16
Område: Kungsladugård
Byggnadsår: 1922
Rum: 8 rum och kök
Boarea / Biarea: 174 m² / 114 m²
Tomtareal: 438,6 m²
Pris: 10 350 000 kr, utgångspris

Interiör

Antal rum

8 rum varav 4 - 5 sovrum

Boarea + Biarea

174 + 114 kvm

Hall

Hall med kassettak och vacker takmålning. Bra avhängningsmöjligheter och alldeles nymålade väggar samt fiskbensparkett.
Till vänster ligger ett stort sovrum, bakom dörren rakt fram ligger ett duschrum med WC och till höger vardagsrummet.

Duschrum med WC

Helkaklat duschrum med duschhörna, WC, kommod med handfat, flera skåp.

Vardagsrum

Ljust vardagsrum med burspråk och öppen spis. Fönster i två väderstreck, slipat trägolv.
Plats för stor soffgrupp, TV-möbel och bokhyllor.

Matsal

Stor matsal, precis intill köket, med utrymme för många middagsgäster. Fönster i två väderstreck sprider ljus i matsalens varje vrå. Parkettgolv.

Kök

Trivsamt kök med gott om skåp. Spis med häll och dubbelugn, kombinerad kyl/frys, diskmaskin. Stort spröjsat fönster med utsikt mot den lummiga trädgården.

Sovrum

Lägenhetens stora sovrum nås både från entréhallen och ifrån köket.
En hög sockel, vacker fiskbensparkett och en pampig entréalkov med svart- och guldfärgade pelare ger rummet karaktär. Alkoven passar utmärkt som t.ex. läs- eller skrivbordshörna.
Fönster i två väderstreck.

Trapphus

Från köket når man trapphuset och husets andra entré. Här finns även trappan som leder ner i källaren. Bröstpanel och trägolv målade i ljusa färger.

LÄGENHET 2 - ÖVRE PLAN

Denna lägenhet bjuder på många möjligheter när det gäller rumsindelning. I dagsläget finns ett sovrum och en ateljé samt ett stort vardagsrum. Förslag på ny planlösning finns bland bilderna.

Övre hall

Lägenhet 2 på andra våningen inleds med en hall med klädkammare.

Kök

Mysigt kök med köksluckor i björk, kyl och frys, spis med ugn, diskmaskin, inbyggt vitrinskåp och delvis snedtak. De utsatta ytorna ovanför arbetsbänkar och spis är kaklade och golvet är i slipat trä.

Vardagsrum/Sovrum

Intill köket ligger ett stort vardagsrum/sovrum med platsbyggda garderober och en ljus alkov med fönsterkupa. Passar både att använda som vardagsrum och som sovrum. Önskar man fler rum på detta våningsplan finns förslag på alternativ planlösning.
Rummet har slipat trägolv och ljusa väggar.

Sovrum

Stort sovrum med walk-in-closet och platsbyggd hylla. Fiskbensmönstrad parkett och ljusa väggar.

Ateljé

Första rummet till höger fungerar idag som ateljé. Väggarna är temporärt uppsatta och om man vill inkorporera denna del i det större, intilliggande, rummet så kan man ta ner väggen som skiljer dem åt.

Duschrum

Mellan hall och kök ligger ett duschrum med en fantastisk fönsterkupa. Rummet har duschkabin, WC, platsbyggda skåp och handfat. Kaklade väggar och våtrumsmatta.

KÄLLARE MED 2 RUM OCH KÖK

Den inredda källaren rymmer ett kök med diskho, kombinerad kyl/frys, spis med ugn, två inredda sovrum, badrum/tvättstuga, matkällare och förråd.
Ett mycket bra generationsboende om man t.ex. har vuxna ungdomar som ännu inte har flyttat hemifrån.

TRÄDGÅRD

Husets trädgård är lummig, uppvuxen och oerhört mysig. Bland bilderna finns en trädgårdskarta över vad som växer där, för den som är trädgårdsintresserad.
Här finns även ett praktiskt trädgårdsförråd.

Byggnad

Byggnadstyp

2-plansvilla med inredd källare

Uppvärmning

Fjärrvärme

Energideklaration

Utfärdad 2019-05-07 00:00
Energiklass: D

Byggnadssätt

Grundläggning: Betongplatta
Grundmur: Betong
Stomme: Trä
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Enkupigt minebergstegel
Utv. plåtarbete: Lackerad plåt

Fastighetsbet

Kungsladugård 50:7

Övriga byggnader

Garage

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

47 127 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 20865 kr
El: 12 869 kr (9856 kWh)
VA: 6 438 kr
Renhållning: 1 035 kr
Sotning: 404 kr
Försäkring: 5 516 kr
Beräknat antal personer: 6

Kommentar

Årsförbrukning uppvärmning = Fjärrvärme: 24430 kWh

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

6 962 000 kr

Summa pantbrev

750 000 kr

Tomt

Tomtareal: 438,6 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt

Servitut etc.

Last, Avtalsservitut: Villa mm, 14-IM1-22/1532

Övrigt

Säljarens beskrivning

FÅGELFÄNGAREGATAN 16 - historik

Stadsdelen Kungsladugård började byggas 1917 och för stadsplanen stod dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg. Området anlades på en slänt med bokskog. Idag finns endast några få bokar kvar, nu flera hundra år gamla. Vid botten av Klintens Trappor ligger en vacker hörntomt med adress Fågelfängaregatan 16.
Denna tomt såldes av Göteborgs stad till kontorist och sedermera direktör John Enock Hermansson den 25 juli 1922 för 4386 kronor. I köpekontraktet står att den försålda tomten skulle vara bebyggd och försedd med stängsel före den 1 april 1923. Därför hade Hermansson sett till att ritningarna för hans blivande hem var klara redan 1 juli 1922 och ritningen för vatten och avlopp blev klar 1 augusti 1922. Detta var ett av de första husen som byggdes i området och stadsplanen gav tydliga riktlinjer att hålla sig till, bl. a fick huset ej överstiga 7 meter i höjd eller 250 kvm i yta. Det fick inrymma högst två stycken bostadslägenheter och precis så blev det, en modern lägenhet på varje våning med kök och toalett samt ett badrum i källaren.

Det sägs att Hermansson gjorde sitt hus 1 meter längre och 1 meter bredare än omgivande hus, alltså något mer än vad som var tillåtet och kanske är det därför som husets fönster är extra stora och lättare släpper in det flödande solljuset.

Spegeldörrar, vackra trägolv och en fin liten kattvind är bara några exempel på detaljer som sparats i sitt ursprungliga skick och i bottenvåningens sovrum finns ett par ståtliga pelare kvar som minne från den tid då herrskapet underhöll sina gäster i vad som då var vardagsrum.

Trots husets ärevördiga ålder har det hittills bytt ägare endast 2 gånger,
1985 samt 2004.

Vid det senaste ägarbytet byggdes toaletten på bottenvåningen om till badrum och källaren genomgick en total förvandling till att innehålla 2 sovrum, 1 förrådsrum, 1 verkstad, 1 litet kök samt stort helkaklat badrum/tvättstuga med badkar.
När husets utsida målats om har man endast använt linoljefärger.
Alla väggar, tak och snickerier i källaren är målade med miljövänliga ljusa färger och murarna är slammade med kalkfärg för att de ska kunna andas.
Källarens lägenhet bjuder gäster att sova extra gott i de behagligt lugna och tysta sovrummen.

Huset erbjuder mycket goda uthyrningsmöjligheter. Dessutom har det ett mycket bra garage vilket är väldigt ovanligt i området.

Villaträdgården har de senaste 5 åren genomgått en successiv omvandling till en ätbar trädgård. Det gamla äppelträdet, Göteborgs Flickäpple, med sina goda frukter och blodboken i hörnet som är lika gammal som huset, har fått sällskap av björnbär, hallon, svarta och röda vinbär, krusbär, smultron, jordgubbar, örter samt flera ätbara perenner. Givetvis finns här också flera av de gamla klassiska blommande mormorsperennerna som gör att man känner sig så välkommen.

Denna oas ligger vid foten av Klintens Trappor, mitt i Kungsladugårds hjärta. Här sjungs varje år våren och julen in och utanför grinden hålls den årliga långbordsfesten utmed gatan, en tradition sedan 1922.

En vacker solig dag silas solens strålar genom de fantastiska gamla träden rakt in i matsal, kök och vardagsrum och fyller både under- och övervåning med ljus.
Allra härligast är det kanske ändå när man kan äta frukost ute i lindbersån eller sitta på verandan och njuta av syrendoft och kvällssol.

Närområde

Allmänt


Kungsladugård

Kungsladugård är en av Göteborgs charmigaste och mest attraktiva stadsdelar.

Området ingick i Älvsborgs Kungsgård vilket var en jordegendom tillhörande Älvsborgs slott från 1571 och vidare under större delen av 1600-talet.

Egendomen hade fiskevatten, bedrev jordbruk och kreatursskötsel vilket försåg det kungliga slottet med livsmedel.

Det vackra området karakteriseras av breda gatustråk och slingrande mysiga smågator längs med välbevarade landshövdingehus i den norra delen av Kungsladugård och öppna trädgårdskvarter med villor och radhus i den södra delen.

Ett stort utbud av små butiker, apotek, surdegsbageri, konditori, caféer, pubar och flera restauranger ligger inom promenadavstånd och bidrar till en välkomnande atmosfär och småstadskänsla.

Vid Älvsborgsplan finns den populära plaskdammen "Plaskis" som på sommartid används flitigt av många små badsugna barn och på vintertid lockar backen ner från den intilliggande Kungsladugårdsskolan med pulkaåkning.

Kungsladugård gränsar till Slottsskogen som erbjuder vacker natur och härliga promenadstråk, små djurparker, fågelhuset och säldammen, ett par välplanerade lekplatser samt flera små caféer.

Även Naturreservatet Änggårdsbergen ligger som nära granne för motionärer, picknicksugna, barnfamiljer och hundägare. I direkt närhet finns också prisbelönta Botaniska Trädgården som är en av Europas största och mest berömda i sitt slag.

I närheten ligger även det vackra hamninloppet, kulturreservatet Klippan som är beläget intill ruinerna av den ursprungliga platsen för Gamla Älvsborgs fästning från 1300-talet, konsthallen Röda Sten, Sjöbergens naturområde samt Svaleboskogen som erbjuder fina naturupplevelser.

Kommunikation

Det finns goda kommunikationer med både buss och spårvagn.

Det tar ca en kvart med spårvagn in till centrum och lika lång tid till Saltholmen och skärgårdsbåtar för vidare färd ut i skärgården.

För mer information se Västtrafiks hemsida.
www.vasttrafik.se

Närservice

Närservicen är god och inom promenadavstånd ligger ICA-Nära & ICA-Toppen på Kungsladugårdsgatan, Konsum på Mariagatan och apotek samt 7-eleven vid Mariaplan.

I närområdet finns även grönsakshandlare, delikatess- och fiskbutik.

Parkering

Det finns ett garage på tomten samt möjlighet att parkera på tomten.
Boendeparkering 205 kr/mån.
För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Göteborgs Stad, tfn 031-368 25 65.

Även besöka deras hemsida och få mer information samt fylla ansökan.

www.goteborg.se/trafikkontoret.

Övrigt

I stadsdelen finns tre grundskolor, Karl Johansskolan, Kungsladugårdsskolan och Sannaskolan. Det finns även flertalet kommunala förskolor, enskilda förskolor samt familjedaghem.

Kungsladugård tillhör Stadsdelsförvaltningen Majorna-Linné. I området finns flera husläkare och vårdcentralen Majorna Närhälsan som ligger på Skärgårdsgatan. Folktandvården finns på Jaegerdorffsplatsen.

Till fastigheten hör ett garage

Till fastigheten hör ett garage

Stort sovrum med plats för både dubbelsäng, garderober och byråer om man önskar

Stort sovrum med plats för både dubbelsäng, garderober och byråer om man önskar

Fågelfängargatan är en lugn gata men endast en kort promenad från allt Kungsladugård har att erbjuda

Fågelfängargatan är en lugn gata men endast en kort promenad från allt Kungsladugård har att erbjuda

Välkommen till vackra Fågelfängaregatan 16!

Välkommen till vackra Fågelfängaregatan 16!

Förstukvisten

Förstukvisten

Fin nymålad hall med kassettak och takmålning

Fin nymålad hall med kassettak och takmålning

Till höger om hallen ligger detta ljusa vardagsrum med burspråk

Till höger om hallen ligger detta ljusa vardagsrum med burspråk

Ljust vardagsrum med burspråk och öppen spis

Ljust vardagsrum med burspråk och öppen spis

Öppna spisen i blickfånget

Öppna spisen i blickfånget

Bredvid vardagsrummet ligger matsalen

Bredvid vardagsrummet ligger matsalen

Matsal och kök smälter ihop tack vare den öppna planlösningen

Matsal och kök smälter ihop tack vare den öppna planlösningen

Matsalen ligger mellan vardagsrummet och köket

Matsalen ligger mellan vardagsrummet och köket

Matsal och kök

Matsal och kök

På hallens ena sida ligger ett stort sovrum

På hallens ena sida ligger ett stort sovrum

Man kommer in i sovrummet genom den pampiga alkoven med pelare

Man kommer in i sovrummet genom den pampiga alkoven med pelare

Duschrummet på entréplan

Duschrummet på entréplan

Fri vardering

Fri vardering

Fastighetens andra entré

Fastighetens andra entré

Ljust trapphus med bröstpanel och målad trappa

Ljust trapphus med bröstpanel och målad trappa

Vardagsrum på övre plan

Vardagsrum på övre plan

I vardagsrummets ena hörn finns en ljus alkov med fönsterkupa

I vardagsrummets ena hörn finns en ljus alkov med fönsterkupa

Detta sovrum har en rymlig walk-in-closet

Detta sovrum har en rymlig walk-in-closet

bakom hyllan ligger ett rum som används som ateljé

bakom hyllan ligger ett rum som används som ateljé

Sovrum med platsbyggd hylla

Sovrum med platsbyggd hylla

Mysigt kök med snedtak och inbyggd vitrin

Mysigt kök med snedtak och inbyggd vitrin

Duschrum med duschkabin, WC och en fantastisk fönsterkupa

Duschrum med duschkabin, WC och en fantastisk fönsterkupa

Köket i källaren

Köket i källaren

Praktiskt källarkök

Praktiskt källarkök

Källarens ena sovrum

Källarens ena sovrum

Heltäckningsmatta håller fötterna varma och skapar en ombonad känsla

Heltäckningsmatta håller fötterna varma och skapar en ombonad känsla

Korridoren leder till källarens andra sovrum

Korridoren leder till källarens andra sovrum

Sovrum

Sovrum

Fint helkaklat badrum i källaren

Fint helkaklat badrum i källaren

Snickeri/Hobbyrum i källaren

Snickeri/Hobbyrum i källaren

Snickeri/Hobbyrum i källaren

Snickeri/Hobbyrum i källaren

Snickeri/Hobbyrum i källaren

Snickeri/Hobbyrum i källaren

Matkällare/Förråd i källaren

Matkällare/Förråd i källaren

Fin förstukvist för förstklassig frukost

Fin förstukvist för förstklassig frukost

Vackra trappräcken

Vackra trappräcken

Trädgårdsförråd

Trädgårdsförråd

Fågelfängaregatan 16 - Övre plan

Fågelfängaregatan 16 - Övre plan

Fågelfängaregatan 16 - Entré

Fågelfängaregatan 16 - Entré

Fågelfängaregatan 16 - Källare

Fågelfängaregatan 16 - Källare

Trädgårdskarta

Trädgårdskarta

Alternativ planlösning lägenhet entréplan

Alternativ planlösning lägenhet entréplan

Alternativ planlösning övre lägenhet

Alternativ planlösning övre lägenhet

Fastighetskarta

Fastighetskarta

Mariaplan

Mariaplan

Mariaplan

Mariaplan