Visa alla bilder

Doktor Forselius gata 4D
Guldheden

Fin enrummare nära Chalmers & Sahlgrenska
En mycket trevlig lägenhet i huset på Doktor Forselius gata 4D.
Nära till Chalmers Tekniska Högskola, Sahlgrenska och Göteborgs centrala delar. Ingång från loftgång, långsträckt hall med garderober, rymligt kök, stort helkaklat duschrum med tvättmaskin och vardagsrum med plats för säng, skrivbord och soffa. Stort fönster i vardagsrummet som ger ett fint ljusinsläpp och lägenheten ligger högt ovanför markplan.
Välskött Riksbyggen-förening med god ekonomi. Huset ytskikt har nyligen renoverats; mer om detta finns under föreningsfliken.

Ansvarig mäklare

Bo Wettergren

Bostadsfakta

Upplåtelseform: Bostadsrätt
Adress: Doktor Forselius gata 4D
Avgift: 1952 kr/mån
Område: Guldheden
Byggnadsår: 1960
Rum: 1 rum och kök
Boarea / Biarea: 37,4 m²
Våning: 1, hiss finns
Pris: 1 950 000 kr

Visningstid:

Måndag 25 februari kl. 12:00 - 12:30

Anmälan via mail eller telefon krävs!

Interiör

Antal rum

1 rum

Boarea

37,4 kvm

Entréhall

Man kommer in i denna fina etta från loftgången som sträcker sig längsmed huset.
Rejäl och långsträckt hall med klinkergolv vid ingången samt garderober. På väggen mot köket sitter ett fönster.
Diskret tapet i grå toner och parkettgolv.

Kök

Ljust kök med fönster som vetter ut mot loftgången. Här får man plats med ett bord för fyra personer. Vita köksluckor, spis med häll och ugn, diskho och kombinerad kyl/frys.

Vardagsrum/Sovrum

Det kombinerade vardags- och sovrummet ligger längst in i lägenheten. Två stora fönster ger härligt ljusinsläpp. Det finns en liten alkov som passar utmärkt som studievrå då man med fördel kan placera ett skrivbord här.
Ljusa väggar och parkettgolv.

Duschrum

Helkaklat duschrum i vitt och blått med WC, handfat, duschhörna samt ett högskåp med tvättmaskin.

Lägenhet

Upplåtelseform

Bostadsrätt

Våning

1 av 10

Ekonomi

Pris: 1 950 000 kr
Avgift: 1 952 kr/mån inkl värme, VA och kabel-tv
Andel i föreningen: 0,12 %
Andel av årsavgift: 0 %
Reparationsfond fn.: 0 kr

Driftskostnad

4 120 kr/år

Driftskostnad, varav

El: 3 100 kr (2974 kWh)
Försäkring: 1 020 kr
Beräknat antal personer: 1

Byggnad

Byggnadstyp

Flerbostadshus

Uppvärmning

Fjärrvärme

Energideklaration

Utfärdad 2008-10-28 00:00
Energiprestanda: 160 kWh/m² (Atemp) och år

Byggnadssätt

Fönster: 3-glas

Fastighetsbet

Guldheden 65:9

Övrigt

Läs under föreningsfliken

Närområde

Allmänt

Guldheden gränsar i söder till Mölndal, i väster till Änggårdsbergen, Sahlgrenska sjukhuset och Annedal, i norr till Vasastan och Landala, och i öster till Johanneberg och Chalmers tekniska högskola.

På promenadavstånd ligger bl.a. Vasastaden, Landala, Änggårdsbergen, Sahlgrenska sjukhuset.

Kommunikation

Mycket goda buss- och spårvagnskommunikationer. Närmaste spårvagn är belägen vid ändhållplatsen Doktor Sydows Gata där 10:ans linje trafikerar. Närmaste busshållplats ligger ett par hundra meter från bostaden och trafikeras av buss 52 som går mellan Linnéplatsen och Skogome.
En stor knutpunkt för många spårvagnslinjer är närliggande Wavrinskys plats.

Närservice

På Doktor Bex Gata ligger Coop Nära och restaurang Golden med thailändsk mat samt en pizzeria. Bara några minuters promenadväg bort ligger populära Fysiken Sport- & Motionscenter. Här tränar du på gymmet eller på någon av de många olika gruppträningspassen. www.fysiken.se

En tiominuterspromenad bort ligger Dr Fries Torg som erbjuder bra butiker, service och kultur. De har bl.a. livsmedelsbutik, bageri, restaurang, pizzeria, blomsterhandel, frisör, bibliotek, tandläkare, apotek och gym.

Parkering

Det finns 165 förhyrda parkeringsplatser i området. För att kunna hyra en av dessa krävs att du bor i föreningen och att du kan visa upp ett registreringsbevis för ditt fordon. Kontakta fastighetsexpeditionen för att ställa dig i kö. I dagsläget är det ca 6-12 månaders kö till samtliga parkeringsplatser. Kostnad för förhyrd parkering är 350 kr/mån vilket läggs på månadsavgiften. MC-parkering kostar 175 kr/månaden. Boende i föreningen kan också köpa p-tillstånd för besöksplatserna, dessa kostar också 350 kr/mån och läggs på månadsavgiften.

Medlemmar i föreningen kan även köpa parkeringskort från fastighetsexpeditionen som gäller på gästparkeringarna för 25 kr/dag, 130 kr/vecka eller 250 kr/månad.

I närområdet finns även 71 garageplatser som sköts av en fristående garageförening. Dessa kan överlåtas vid bostadsförsäljning för ett marknadsmässigt pris och kostar sedan 450 kr/månad. Kostnad för garageplats höjdes med 100 kr till 450 kr/månad i samband med avgiftshöjningen den 1 juli 2018. Höjningen att kommer betalas retroaktivt under några månader.

Övrigt

För barnfamiljer finns gott om förskolor och skolor att välja mellan. Guldheden är också mycket populärt bland studenter då flera universitetsinstitutioner ligger på nära avstånd.

Förening

Namn

Brf Göteborgshus nr 23

Information

Föreningen bildades 1960 då husen byggdes och har 378 lägenheter. Som bostadsrättsinnehavare i BRF Göteborgshus nr 23 har du tillgång till föreningens gemensamma utrymmen: bastu, gästlägenhet, hobbyrum och en stor samlingslokal.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till 40 milj kr vid 2017 års utgång och belåningen på 897 kr/m2.
Föreningen finansierar ett genomgripande renoveringsprojekt av husen, inkl tilläggsisolering, byte av fönster, fasad och balkongen, huvudsakligen genom upptagande av nya lån på ca 160 mkr. Lånen kommer att avropas i den omfattning som renoveringsprojektet kräver. Föreningens upplånemöjligheter är goda genom att föreningen i stort sett varit skuldfri. Beräknade räntor och amorteringar på lånen kommer att betalas med de kassaflöden föreningen genererar. Föreningens kassaflöde är i dagsläget gott, och kommer att förstärkas ytterligare via fortsatta besparingar samt avgiftshöjningar.

Fastighetsskatt/-avgift
Under 2017 utgick en fastighetsavgift med 1 315 kr (1 268 kr) per bostadslägenhet, dock högst 0,3% av taxeringsvärdet. För lokalerna utgår statlig fastighetsskatt med 1 % av taxeringsvärdet.

Äger föreningen marken

Nej. Tomträttsavgäld
De senaste 20 åren har föreningen betalat 750 000 kronor årligen i tomträttsavgäld (hyra) för marken till Göteborgs Stad. Nuvarande avtal gick ut den 25 november 2018. För de kommande 20 åren blir avgälden 4 036 000 kronor. Efter konsultation med Riksbyggen har styrelsen för BRF Göteborgshus 23 bedömt det utsiktslöst att få tillstånd en lägre avgäld och har därför undertecknat avtal med Göteborgs Stad. För föreningen innebär det en kostnadsökning om 3 286 000 kronor per år som kommer att påverka årsavgiften med början 2018/19.

Renoveringar

En genomgripande renovering av huskropparna på Doktor Forselius gata 2-36 är igång. Fasader, fönster och balkonger berörs av renoveringen.
Planerade åtgärder - under verksamhetsåren 2017/2018 - 2019/2020:
Renoveringsprojektet fortsätter under perioden.
Åtgärderna tar sikte på att säkra fastigheternas långsiktiga funktion och värden. Genom tilläggsisolering kommer energiåtgången för uppvärmning att minska. Projektet medför förbättrad boendemiljö för medlemmarna. Arbetena beräknas pågå till sommaren 2020. Återstående utgifter beräknas uppgå till ca 130 mkr.
Styrelsen avser att inte genomföra några andra större underhållsåtgärder enligt den upprättade underhållsplanen under perioden.

Under 2017 har följande, enligt årsredovisningen, underhåll utförts:
• Byte av lås har skett i samtliga lägenhetsdörrar
• Löpande underhåll och reparationer av byggnader och markområden
• Brandskyddskontroller av våra fastigheter och lokaler
• Etablering av fibernät via Bredbandsbolaget
• Larm- och säkerhetsåtgärder på fastighetsexpeditionen och vissa allmänna utrymmen
Dessförinnan har följande förbättringar och renoveringar gjorts:
Allmänt om föreningen: Riksbyggens Brf Göteborgshus nr 23 bildades i samband med att husen byggdes 1960. Föreningen innehar tomträtten till fastigheterna Guldheden 65:8-14 med adress Doktor Forselius gata 2-36. Föreningen består av 6 bostadshus med 378 lägenheter varav 3 upplåts med hyresrätt. Total boendeyta 29 909 kvm.
Föreningen har en bra och informativ hemsida, läs gärna mer där:
www.gbghus23.se.

Föreningens ekonomi: Den ekonomiska förvaltningen administreras av Revisorsringen.
Föreningen har en god ekonomi och i dagsläget finns inga beslutade avgiftsförändringar. Omförhandling av tomträttsavtalen planeras 2018.

Kommande/gjorda renoveringar: Ca 1995 lades tak om.
2001-2003 byttes samtliga V/A-stammar successivt i kök och badrum då badrum även renoverades.
2002-2003 renoverades tvättstugorna.
2006-2008 målades entréer och underhåll samt ombyggnad av hissar utfördes.
2007-2008 införskaffades en torktumlare och två avfuktare till tvättstugor.
2008 utfördes ett termostatbyte.
2008 energideklarerades huset.
2011/2012 kontrollerades och tätades yttertak.
2012 kompletterades undercentral till fjärrövervakning och översyn av tappvatten och värmesystem genomfördes. Under samma år revs värmeaggregat och installationer i källare, radonmätning utfördes och skador från brand färdigställdes.
2013 reparerades avlopp i källare och mark samt golv i loftgångar. Samma år kompletterades hissar med nya styrskenor samt automatiskt smörjsystem och radiatorer installerades i lägenheter som har gavelläge. Radonmätning åtgärdades och källarväggar dränerades och fuktisolerades.
2014 utfördes arbete med att lägga material som motverkar halka i loftgångarna och entrédörrarna sågs över. Under samma år rustades soprum upp samt en underhållsplan upprättades.
2015 rustades vissa tvättstugor upp med nya maskiner och utrustning, läckage i några gavelväggar reparerades, nya vindsfläktar installerades och det stora renoveringsprojektet påbörjades. Elkablar drogs om.
2015/2016 utfördes OVK-besiktning i samtliga lägenheter och lokaler samt brandskyddskontroller av föreningens fastigheter.
2016 installerades fiber i fastigheten.
2016-2017 genomfördes renoveringsprojekt på hus A (2-6) och hus B (8-12).

Parkering

Det finns 165 förhyrda parkeringsplatser i området. För att kunna hyra en av dessa krävs att du bor i föreningen och att du kan visa upp ett registreringsbevis för ditt fordon. Kontakta fastighetsexpeditionen för att ställa dig i kö. I dagsläget är det ca 6-12 månaders kö till samtliga parkeringsplatser. Kostnad för förhyrd parkering är 350 kr/mån vilket läggs på månadsavgiften. MC-parkering kostar 175 kr/månaden. Boende i föreningen kan också köpa p-tillstånd för besöksplatserna, dessa kostar också 350 kr/mån och läggs på månadsavgiften.

Medlemmar i föreningen kan även köpa parkeringskort från fastighetsexpeditionen som gäller på gästparkeringarna för 25 kr/dag, 130 kr/vecka eller 250 kr/månad.

I närområdet finns 71 garageplatser som sköts av en fristående garageförening. Dessa kan överlåtas vid bostadsförsäljning för ett marknadsmässigt pris och kostar sedan 450 kr/månad. Kostnad för garageplats höjdes med 100 kr till 450 kr/månad i samband med avgiftshöjningen den 1 juli 2018. Höjningen att kommer betalas retroaktivt under några månader.

Bredband och TV

Föreningen är ansluten till fibernät via Bredbandsbolaget. Hastigheten är 100 Mbit i båda riktningarna. Föreningen har även avtal om gruppanslutning som bekostas av anslutna abonnenter/medlemmar.

Övrigt

En dygnet-runt-tvättstuga finns på Doktor Forselius Gata 14 där det också finns en stor tvättmaskin som är avsedd för grovtvätt. I föreningen finns även barnvagnsrum, samlingslokal, hobbyrum och bastu. Gemensamma gårdar med lekplatser för de små.

Föreningen anordnar frivillig gemensam vårstädning samt andra aktiviteter man som medlem gärna får delta i.

Överlåtelsebesiktning
Vid överlåtelse ska lägenheten genomgå en överlåtelsebesiktning.
När ett nytt medlemskap kommer föreningen tillhanda skickas en beställning till Riksbyggen som i sin tur ringer upp säljaren och bokar en tid för besiktning.
Kostnaden för besiktning står föreningen för.

Administration vid överlåtelser
För administrativa frågor om överlåtelser, kontaktar man föreningens ekonomiska förvaltare Fastighetspartner i Göteborg.

På Doktor Forselius Gata 16 finns en tvåspråkig (svenska och engelska) förskola, Just Like Hemma.
Kristensamfundet har en lokal på Doktor Forselius Gata 12.

Organisationsform / Typ

Bostadsrättsförening

Överlåtelseavgift

1 163 kr

Pantsättningsavgift

465 kr
Stort fönsterparti i vardagsrummet/sovrummet

Stort fönsterparti i vardagsrummet/sovrummet

En liten alkov i vardagsrummet som passar utmärkt som läshörna

En liten alkov i vardagsrummet som passar utmärkt som läshörna

Garderob med spegeldörrar i hallen

Garderob med spegeldörrar i hallen

Entréhall med utsikt mot vardagsrummet

Entréhall med utsikt mot vardagsrummet

Ljust kök med fönster mot loftgången

Ljust kök med fönster mot loftgången

Trevlig fönster mellan hall och kök

Trevlig fönster mellan hall och kök

Helkaklat duschrum med tvättmaskin

Helkaklat duschrum med tvättmaskin

Doktor Fries Torg

Doktor Fries Torg