Visa alla bilder

Billdals Allé 30
Billdal

Unik före detta förvaltarvilla med anor från 1870‑talet ‑ totalrenoverad
I samverkan med antikvarie har denna före detta förvaltarvilla, belägen i Billdals Park, restaurerats från grunden.
Ett hus som helt saknar motsvarighet och som måste upplevas.
Huset har mängder av bevarade 1870-talsdetaljer och dessutom har man använt tidstypiska detaljer i renoveringen.
6 rum och kök, 154+11 m2 och en mysig natur- och trädgårdstomt på lagom stora 871 m2.
Granne med anrika Billdals Park med dess vackra natur samt Billdals ridklubb. Nära till havet och Billdals trevliga utbud av vacker natur, caféer och småbutiker.

Ansvarig mäklare

Bo Wettergren

Mäklarassistent

Linda Beckmanner

Bostadsfakta

Upplåtelseform: Friköpt
Adress: Billdals Allé 30
Område: Billdal
Byggnadsår: 1900
Rum: 6 rum och kök
Boarea / Biarea: 154 m² / 11 m²
Tomtareal: 871 m²
Pris: 7 450 000 kr, som utgångsbud

Interiör

Antal rum

6 rum varav 3 sovrum

Boarea + Biarea

154 + 11 kvm

Rumsbeskrivning

Det här är ett helt unikt hus vilket har restaurerats med husets ursprung i fokus. Mängder med detaljer från dess unga tid har bevarats. Vissa nya delar har valts ut för att spegla dåtiden, så som ventiler på elementen och strömbrytare i porslin. Ett hus som måste upplevas.

ENTRÉPLAN

På entréplan samsas hall, gästtoalett, kök, matsal, allrum, vardagsrum, en inre hall samt ett kombinerat duschrum/tvättstuga

Entréhall

Entrén är placerad på husets södra kortsida.
Rymlig hall med plats för avhängning och med WC intill. Väggarna är tapetserade i en gråsvart tapet och på golvet ligger stora mörkgråa klinkerplattor.
Från hallen blickar man ut över köket som ligger rakt framför och på vänster sida finns matsalen.

Gästtoalett

Toalett med WC, kommod, handfat och ett fönster. Ovanför handfatet sitter skyddande mosaik. Väggarna är tapetserade i en diskret beigemönstrad tapet. Mörkgrå klinker på golvet.

Kök

Ljuvligt lantkök med bevarad vedspis (fungerar ej) och en vacker köpmansdisk. En platsbyggd bänk finns i själva "sittdelen" av köket. Man har möjlighet att välja om man vill använda matsalen som sittplats, eller kökets sittdel. Eller varför inte både och?
Vita köksluckor - vissa med vitrin- separat kyl och frys, induktionshäll, mikrovågsugn, diskmaskin. Samtliga vitvaror från Smeg (2017).
Arbetsbänkarna matchar det vitlaserade golvet och på väggarna sitter tapet, pärlspont och klinker.

Matsal/Allrum

Stort ljust rum som tack vare sitt läge intill köket, passar utmärkt som matsal. Öppen spis som i dagsläget inte är i bruk, men som enkelt kan göras brukbar igen.
Fönster i både söder- och västerläge, med utsikt över gröna ängar.

Ljust slipat trägolv och tapet med mönster.

Allrum med öppet till nock

Mellan matsalen och vardagsrummet ligger ett allrum med fönster. Härlig rymd med öppet tak med bevarade takbjälkar. Fri utsikt över övervåningens takfönster.
Ljus tapet och samma fina trägolv som kök, matsal och vardagsrum.

Vardagsrum

Trevligt vardagsrum med utgång till ett inglasat uterum. Plats för stor soffgrupp. Ljusgråmönstrad tapet och slipat ljust trägolv.

Inre hall

Intill köket finns ytterligare en hall och härifrån kan man ta sig ut på tomten, via en altandörr i glas. I hallen finns även trappan som leder upp till övervåningen. Via en lucka, placerad under trappan, kan man ta sig ner till ett utrymme i källaren som skulle kunna passa som t.ex. vinkällare. Hallen är tapetserad och även här ligger det trevliga ljusa trägolvet.
Från hallen nås den kombinerade tvättstugan/duschrummet.

Tvättstuga/Duschrum

Tvättmaskin och torktumlare (Bosch) med diskho och arbetsbänk.
Vägghängd WC-stol, duschhörna, bergvärmepump. Flera små skåp finns inbyggda i den bröstpanelsbeklädda väggen där WC-stolen är placerad.
Delvis kaklade väggar samt beigebrun klinker.

ÖVRE PLAN

Härlig övervåning med tre sovrum, allrum samt ett stort duschrum.

Allrum

Allrum med egen karaktär. Öppet till nock med synliga takbjälkar, takfönster, rombformade dito samt murstock. Platsbyggd bänk för lugna lässtunder.
Samtliga dörrar är i original med härlig patina.
Slipat trägolv och beigebrun tapet med bladmönster.

Sovrum 1 - Master Bedroom

Det största sovrummet har gott om plats för dubbelsäng och även för andra möbler, om så önskas. Stort förvaringsutrymme som sträcker sig längs med rummets långsida. Perfekt som t.ex. walk-in closet.
Slipat trägolv och blommig tapet i grönt.

Sovrum 2

Långsträckt sovrum med två avdelningar; en sovdel och en lek- eller läsdel.
Takfönster samt små rombformade fönster sprider ett mjuk ljus över det ljusa trägolvet och den beiga tapeten.

Sovrum 3

Ännu ett långsträckt sovrum med två avdelningar. Flera små fönster samt ett i taket. Här har man låtit den ursprungliga väggen vara kvar och det bidrar till den ombonade, genuina känslan. Även ett originalskåp finns bevarat. I övrigt är väggarna tapetserade i gråvitt och golvet är detsamma som i övriga sovrum: ljust och slipat.

Duschrum

Riktigt stort och härligt duschrum med lantlig dubbelhandfatskommod, duschhörna, WC-stol och handukstorkar. Fönster med utsikt mot omgivningens grönska.
Helkaklat i beigebrunt.

Byggnad

Byggnadstyp

1½-plansvilla

Uppvärmning

Bergvärme

Energideklaration

Utfärdad 2018-07-16 00:00
Energiklass: D
Energiprestanda: 67 kWh/m² (Atemp) och år

Byggnadssätt

Grundläggning: Krypgrund
Grundmur: Betong/natursten
Stomme: Trä
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas med isolerglas
Bjälklag: Trä
Tak: Plåt
Utv. plåtarbete: Lackerad plåt

Fastighetsbet

Billdal 1:3

Övrigt

Förvaltarvillan på Billdals Allé 30 uppfördes någon gång runt 1875 och hör till Billdals Park, med Billdals gård som mittpunkt.
Bostaden var vid nuvarande ägares införskaffande i mycket dåligt skick, men i samverkan med antikvarie har bostaden totalrenoverats från grunden, ständigt med dess ursprungliga era i fokus. Många detaljer har kunnat bevaras och nya detaljer har valts med hänsyn till denna forna förvaltarvilla.
Ur energideklarationssynpunkt har besiktningsmannen tagit hänsyn till följande:
Delvis tilläggsisolerat insida yttervägg.
Nyinstallerad bergvärmepump med nya radiatorer.
Det finns också ca 21 m2 elgolvvärme.
Golvbjälklaget är nytt och isolerat med ecofiber.
Observera att då det inte finns någon verklig elförbrukning för huset i nuvarande skick,
så har fiktiva värden använts.

Övriga byggnader

Tidigare fanns det ett äldre förråd, placerat vid den nybyggda altanen. Detta revs, men det finns bygglov på att uppföra ett nytt förråd, ca 4 m2, på altanen. Se trädgårdsritning.

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

25 600 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 16000 kr
VA: 3 500 kr
Renhållning: 1 600 kr
Försäkring: 4 500 kr
Beräknat antal personer: 2

Kommentar

Huset har inte varit bebott sedan det helrenoverats och det finns därför inga uppgifter om driftskostnader.
Vi har dock valt att göra en uppskattning genom att jämföra likvärdiga hus. Därmed ska de uppgivna driftskostnaderna beaktas med detta i åtanke.
Uppvärmning ca 11.000kr 11.000Kwh och hushållsel 5000Kvh

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

2 147 000 kr

Tomt

Tomtareal: 871 kvm
Tomttyp: Bergs- och trädgårdstomt

Servitut etc.

Förmån, Officialservitut: Vatten och avlopp, 1480K-2014F105
Förmån, Officialservitut: Väg, 1480K-2014F105

Närområde

Allmänt

De som bor i populära Billdal, söder om Göteborg, har aldrig långt till havet och naturen. I Billdal blandas sekelskiftesvillor med bostadsrättsradhus, radhus och nybyggda bostäder i alla former. Billdal erbjuder trygghet, gemenskap och lantlig atmosfär. Här finns flera härliga badplatser och naturområden - bl.a. Stora Amundön; ett mycket populärt och välbesökt bad- och utflyktsmål. För den sportutövande finns fotbollsplaner, tennisklubb, golfbana och ishall. Gamla Säröbanan sträcker sig ända till Göteborg, längsmed havet, och är omåttligt populär hos cykelpendlare, promenadfrälsta och alla som gillar att ta en cykeltur emellanåt. För den hästintresserade finner Billdals ridklubb och flertalet stall i området.

Kommunikation

Busskommunikationerna är goda för den som vill ta sig till Göteborg. Med Rosa Express, som går ofta, tar man sig snabbt och smidigt in till stan.
Gamla Säröbanan erbjuder den som önskar förflytta sig med cykel, eller till fots, en härlig möjlighet att besöka badplatser, småbåtshamnar eller kanske rentav vill cykelpendla till Göteborg. Den sträcker sig längsmed havet och bjuder på en naturupplevelse som är svårslagen.

Närservice

Flera bagerier, närservicebutiker och caféer. Inte långt från Billdal ligger Nya Hovås där ICA Kvantum, restauranger och butiker (inkl. apotek, Systembolaget) har etablerat sig.
Vid närbelägna Billdals kyrka ligger Bärnarps mycket populära konditori, bageri och café och i övrigt finns blomsterhandel, nagelsalong, skrädderi och frisörsalong.

Parkering

Denna fastighet har flera parkeringsplatser på tomten.
Det finns även parkeringsmöjligheter 50 m bort, vid Billdals ridklubb.

Övrigt

Denna bostad ligger i anrika Billdals Park vars historia går tillbaka till 1500-talet:
Billdals gårds mangårdsbyggnad är belägen i en äldre parkanläggning. I parken och i anslutning till den finns flera andra gårdsbyggnader och anläggningar med anknytning till gården.
När marken för nuvarande Billdals gård började bebyggas för första gången är svårt att fastställa men gården verkar ha anor från 1500-talet genom Silldals Västergård och Silldals Östergård.
Ar 1862 köpte James R Dickson Västergården och Östergården. Någon gång under 1860-talet revs en äldre mangårdsbyggnad och ersattes av dagens byggnad som uppfördes något längre söderut.
Förvaltarbostadens, vilken här är till salu, ålder är ej fastslagen men m h t bevarade detaljer såsom gångjärn mm bör byggnaden vara från mitten/andra halvan av 1800-talet.

Platsbyggd sittbänk

Platsbyggd sittbänk

Platsbyggd sittbänk med förvaring

Platsbyggd sittbänk med förvaring

De gamla dörrarna finns kvar och påminner om husets historia

De gamla dörrarna finns kvar och påminner om husets historia

Ljus välkomnande hall med särskilt utvalda tapeter

Ljus välkomnande hall med särskilt utvalda tapeter

Gäst-WC i anslutning till hallen

Gäst-WC i anslutning till hallen

Rakt framför hallen ligger det robusta, välutrustade köket

Rakt framför hallen ligger det robusta, välutrustade köket

Många originaldetaljer har bevarats

Många originaldetaljer har bevarats

Wettergren Fastighetsbyrå

Wettergren Fastighetsbyrå

Strömbrytare i bakelit

Strömbrytare i bakelit

Vy från köket mot allrummet mellan matsal och vardagsrum

Vy från köket mot allrummet mellan matsal och vardagsrum

Öppet mellan första och andra våningen skapar härlig rymd

Öppet mellan första och andra våningen skapar härlig rymd

Intill allrummet ligger en stor matsal, vilken i sin tur ligger bekvämt nära köket

Intill allrummet ligger en stor matsal, vilken i sin tur ligger bekvämt nära köket

Vidsträckt utsikt över gröna ängar

Vidsträckt utsikt över gröna ängar

Den öppna spisen behöver lite omsorg innan den kan tas i bruk

Den öppna spisen behöver lite omsorg innan den kan tas i bruk

På andra sidan allrummet ligger vardagsrummet

På andra sidan allrummet ligger vardagsrummet

Intill vardagsrummet finns ett inglasat uterum

Intill vardagsrummet finns ett inglasat uterum

Möt våren lite tidigare och förläng sommaren med detta uterum

Möt våren lite tidigare och förläng sommaren med detta uterum

Alla fönster gör vardagsrummet ljust

Alla fönster gör vardagsrummet ljust

Trappan leder upp till den härliga övervåningen

Trappan leder upp till den härliga övervåningen

Kombinerad tvättstuga/duschrum

Kombinerad tvättstuga/duschrum

Övervåningen rymmer tre sovrum, allrum och duschrum

Övervåningen rymmer tre sovrum, allrum och duschrum

Övre plan

Övre plan

Entréplan

Entréplan

Trädgårdsritning

Trädgårdsritning

Fastighetskarta

Fastighetskarta